jabłko

Co jeść, aby zdrowo stracić na wadze?

Dieta ujemnych kalorii to bez wątpienia jedna z najciekawszych, a zarazem najbardziej efektywnych kuracji odchudzających. Wyraz „kuracja”, nie został tutaj użyty przez przypadek, ponieważ, ze względu na dosyć duże obciążenie organizmu, dieta ujemnych kalorii jest przeznaczona jedynie do stosowania krótkotrwałego, najczęściej przez około 2 tygodnie. Podstawowym założeniem tego jadłospisu jest zdrowe żywienie opierające się niemal wyłącznie na warzywach oraz owocach, jednak dobranych w taki sposób, aby zapewnić organizmowi ujemny bilans energetyczny. Ten ostatni czynnik umożliwia znacznie bardziej efektywne spalanie tkanki tłuszczowej, a tym samym utratę nadliczbowych kilogramów.

Czym jest i jak działa dieta ujemnych kalorii?

Według dość często spotykanych oraz niestety, równie często powielanych informacji, dieta ujemnych kalorii polega tylko i wyłącznie na okresowej redukcji dziennego jadłospisu do niskokalorycznych warzyw oraz owoców. Jest to jednak spore uproszczenie, które nie oddaje mechanizmu działania tego jadłospisu. Jak już o tym mowa powyżej, założeniem diety ujemnych kalorii jest, nie tylko radykalne ograniczenie ilości kalorii spożywanych w ciągu doby, lecz także wytworzenie tzw. ujemnego bilansu energetycznego. Jak natomiast powstaje ten ostatni?

O ujemnym bilansie energetycznym mówimy w sytuacji, kiedy ilość spożywanych przez nas w ciągu dnia kalorii jest niższa, niż ilość kalorii spalanych przez organizm. Właściwości tego procesu są powszechnie wykorzystywane przez sportowców, głównie w okresie redukcji wagi, kiedy wyczynowi sportowcy w dużych ilościach spożywają między innymi najmniej kaloryczne owoce oraz warzywa.

Utrzymanie ujemnego bilansu energetycznego przez 2 tygodnie, często pozwala na zgubienie nawet kilku kilogramów. Jednocześnie należy jednak pamiętać o tym, że po zakończeniu diety trzeba nadal praktykować zdrowe oraz możliwie niskokaloryczne zdrowe żywienie przede wszystkim w celu uniknięciu efektu Jo-Jo.

Jak powstaje ujemny bilans energetyczny?

Kalorie, wbrew obiegowej opinii, są spalane nie tylko podczas wysiłku fizycznego. Do spalania energii dochodzi również w trakcie…trawienia. To jednak jeszcze nie wszystko. Niektóre najmniej kaloryczne owoce oraz warzywa, wymagają więcej kalorii w celu ich strawienia przez organizm, niż same w sobie zawierają. Dla przykładu:

  • Seler w ilości 100 g zawiera w sobie dokładnie 16 kcal, zaś w celu strawienia tej ilości selera organizm zużywa 95 kcal,
  • Jeden średniej wielkości ogórek zawiera 14 kcal, natomiast do jego strawienia organizm wykorzystuje 18 kcal.

Oprócz tego inne najmniej kaloryczne owoce oraz warzywa to także:

  • Arbuz,
  • Melon,
  • Świeży ananas,
  • Brokuły,
  • Szparagi,
  • Grejpfrut.
melon
Źródło: Pixabay.com

Każdy z wymienionych produktów powinien zostać włączony w jadłospis według zasady ujemnych kalorii. Jednocześnie warto pamiętać również o kilku innych istotnych czynnikach, w tym przede wszystkim o odpowiedniej kompozycji codziennego jadłospisu.

O czym należy pamiętać komponując jadłospis dla diety ujemnych kalorii?

Dieta ujemnych kalorii nie może stać w sprzeczności z ogólnymi zasadami, jakimi kieruje się zdrowe żywienie. Komponując jadłospis, należy bardzo dokładnie przeliczyć wszelkie wartości odżywcze produktów, które będą wchodzić w skład diety. Pamiętajmy, że w stanie ujemnego bilansu energetycznego nasz organizm może wykazywać wzmożone zapotrzebowanie na witaminy oraz pierwiastki mineralne.

Kolejna ważna zasada to uwzględnienie w jadłospisie produktów bogatych w błonnik oraz enzymy ułatwiające trawienie. Z pewnością przyda się także średnio lub wysokomineralizowana woda mineralna, oczywiście jednak niegazowana. Pewne korzyści może przynieść także suplementacja preparatami witaminowymi oraz zawierającymi pierwiastki mineralne, w tym zwłaszcza wysoko przyswajalne formy magnezu.

Dla kogo nie jest przeznaczona dieta ujemnych kalorii?

Diety ujemnych kalorii nie zaleca się stosować kobietą w ciąży oraz w trakcie karmienia piersią. Istotne przeciwskazanie stanowi także anemia oraz ogólne osłabienie organizmu- chroniczne lub wskutek przebytych chorób. W przypadku osób regularnie uprawiających sport dieta ujemnych kalorii będzie wymagać zwiększenie dziennej podaży energii, najlepiej przy pomocy dokładnych tabelek, jakie można znaleźć w sieci.

Źródło:

 

Posts created 43

One thought on “Co jeść, aby zdrowo stracić na wadze?

  1. Samymi warzywami to człowiek nie wyżyje…już ludzie wariują z tymi dietami i ciągłym odchudzaniem a potem same choroby i zepsuty układ immunologiczny. Jeśli ktoś chce schudnąć to niech zabierze tyłek z fotela i zacznie się regularnie ruszać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close